Lees verder
Super snelle levering
Lees verder
Levertijd wordt berekend
...
Lees verder
Gratis verzending vanaf €50.-
Lees verder
WebwinkelKeur
Lees verder
Met gratis BROEDEIEREN

Hobby informatie

Hoe verzorg ik mijn kippen?

verzorginkippen

Kippen moet je goed verzorgen en mag je best wel eens verwennen. Zorg voor een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving en voldoende afleiding want ze vervelen zich snel. 

Kortwieken

Sommige kippenrassen zijn uitstekende vliegers. Laat je kippen daarom kortwieken. Zo voorkom je dat ze ontsnappen. De dierenarts kort dan aan één kant een paar vleugelpennen. Dit is volledig pijnloos, je kunt het vergelijken met het knippen van je nagels. Jonge kippen mag je vanaf 8 weken laten kortwieken. Waarschijnlijk moet je dit bij jonge kippen wel een paar keer herhalen, omdat tijdens de rui nieuwe slagpennen groeien. Kortwiek de nieuwe pennen als ze volgroeid zijn. Let op want kippen springen vrij hoog, ook als ze gekortwiekt zijn.

In de rui

Kippen zijn één keer per jaar in de rui, waarbij ze hun hele verenpak vernieuwen. De ruiperiode begint meestal in augustus en soms al begin juli. Je kippen worden kaal, vermageren en leggen weinig of geen eieren. Ze steken dan al hun energie in een nieuw pak veren. De rui is bij elke kip anders. De een heeft veel tijd nodig, anderen zijn plotseling bijna helemaal kaal en krijgen meteen nieuwe veren. Schrik niet als het hok opeens vol met veren ligt. De rui duurt gemiddeld 2 maanden.

Verzorging in de winter

Kippen hebben in de winter geen verwarming nodig en vinden het heerlijk om ook dan lekker rond te scharrelen. Er zijn wel een aantal zaken belangrijk om je kippen goed door de winter heen te laten komen. Zo is het belangrijk om het water vorstvrij te houden. Dit kun je doen door gebruik te maken van een drinkbakverwarmer of door het regelmatig te verversen. Gebruik nooit zout, suiker of antivries! Om hun lichaamstemperatuur op peil te houden tijdens de kou zullen ze vaak wat meer eten. Om ze hierin te ondersteunen kun je wat extra groente, fruit en insecten geven. Zorg er verder voor dat het nachthok lekker dik opgestrooid is en niet tocht en dat de ren sneeuwvrij gemaakt wordt. Het bevriezen van de poten, kam en lellen kun je helpen voorkomen door ze in te smeren met vaseline of uierzalf. 

Nagels knippen

Kippen scharrelen bijna de hele dag. Hierdoor slijten hun nagels vanzelf. Je hoeft de nagels dus niet te knippen. Zijn ze toch te lang? Knip ze dan bij. Bijvoorbeeld bij mank lopende kippen of kippen met een teenafwijking waardoor het nageltje de grond niet raakt. 

Kip oppakken

Een kip vang je het makkelijkst in de schemering, dan zijn de dieren het rustigst. Zorg dat ze in het hok zitten en niet kunnen vluchten. Pak de kip in een snelle beweging van de stok of van de grond. Jaag niet lang achter ze aan. Een kip die vliegt, hangt aan zijn vleugels. Pak een kip daarom aan de basis van zijn vleugels vast. Pak met 1 hand de twee vleugels zo dicht mogelijk bij de romp vast en steek 1 of 2 vingers tussen de vleugels. Zo voorkom je dat de gewrichten knellen of beschadigen. Ondersteun de kip met je andere hand. Dan dragen de vleugels niet het hele gewicht.

Actieve kippen

Kippen scharrelen het liefst de hele dag rond. Heb je een kleine tuin of houd je de kippen in een buitenren? Dan vervelen ze zich snel. Tips om je kip actief te houden:

  • Met een pikschaal kunnen ze de hele dag naar kleine zaden en granen pikken.
  • Hang een hoge ruif met groenvoer of ruwvoer op waar ze moeilijk bij kunnen.
  • Vul een kippenvoederbal en vul deze met voer of graan.
  • Verwen je kippen regelmatig met een verse graszode in de buitenren
  • Zet een paar afgezaagde boomstammetjes of zelfgemaakte verhogingen in de tuin of ren.
  • Plant een paar struiken of boompjes waaraan (niet giftige) besjes groeien, zoals bramen.
  • Plant boompjes met grote bladeren of maak een overkapping, zo blijven de kippen droog tijdens regenbuien.

In het begin snappen de kippen de spelletjes misschien niet meteen. Maar zodra 1 kip het trucje snapt, volgt de rest snel

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
De waardering van www.broedservice.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 616 reviews.
Winkelwagen

Beste klant,

Net als onze kippen, kwartels en eenden hebben ook wij een rustperiode. In verband met onze vakantie is ons magazijn gesloten van 16 juli tot en met 14 augustus. Alle nieuwe bestellingen worden vanaf 14 augustus verwerkt en verzonden.

Onze klantenservice blijft gedurende deze periode bereikbaar voor uw vragen en informatie.

Uw tevredenheid en gemak staan bij ons voorop, en we streven ernaar om aan al uw verwachtingen te voldoen.

Met vriendelijke groeten,
Broedservice Team