Lees verder
Super snelle levering
Lees verder
Levertijd wordt berekend
...
Lees verder
Gratis verzending vanaf €50.-
Lees verder
WebwinkelKeur
Lees verder
Met gratis BROEDEIEREN

Hobby informatie

Het broeden en verzorgen van Chinese dwergkwartels

River EggTech Broedservice Broedmachine Borotto

Chinese dwergkwartel
De Chinese dwergkwartel is de meest populaire kwartelsoort onder de vogelliefhebbers. Een kwartelsoort die weinig eisen stelt aan zijn huisvesting en gezien zijn vrij sociale eigenschappen in elke volière gehouden kan worden, dus een ideale dwergvogel voor beginners.
Deze dwergkwartels zijn met hun 11 tot 15 cm één van de kleinste hoenderachtige. Ze leven uitsluitend op de grond en vliegen alleen wanneer er gevaar dreigt. Het zijn ware opruimers van de volière, doordat zij het gemorste zaad van de andere vogels opeten zal er minder ongedierte (zoals muizen) aangetrokken worden.

Geslachtsonderscheid
Het geslachtsonderscheid bij de Chinese dwergkwartel is bij de wildkleur mutatie zeer gemakkelijk. Zoals op de foto’s te zien heeft de hen(vrouwtje) een kenmerkende (licht)bruine schutkleur. De haan (mannetje) daarintegen is zeer nadrukkelijk gekleurd. Met een rode borst en blauw-grijze rug is dit een aparte verschijning. Daarnaast heeft de man een “keelband” die bij de mutaties ook nog terug te vinden is. Dit is dan ook de belangrijkste indicator voor het geslacht bij Chinese dwergkwartel mutaties.

Huisvesting
Voor de huisvesting van de Chinese dwergkwartel zijn er geen grote eisen. Het is belangrijk genoeg beschutting in de vorm van beplanting als lage struiken en gras te voorzien. Hier kunnen de kwartels in schuilen wanneer zij hier behoefte aan hebben. Zo worden ze ook gestimuleerd om te leggen omdat kwartels graag zeer beschut hun nestje bouwen. Als u de Chinese dwergkwartels in een voliére of (groot) kweekkooi wilt houden, adviseren wij om ze minimaal per trio te houden.

Voeding
De Chinese dwergkwartels worden meestal in een voliére gehouden met andere vogels omdat ze echte alleseters zijn. Wanneer ze zonder andere vogels worden gehouden is als hoofdvoer tropische zaad met 1/5 deel onkruid zaad doorheen gemengd. Variatie in dieet is essentieel, daarom adviseren wij om ze altijd groenvoer te geven. Daarnaast hebben ze zoals andere hoenderachtige ook vogelgrit en maagkiezels nodig voor de vertering.

Broeden
Het broeden van de Chinese dwergkwartels is erg makkelijk en ideaal voor beginners. Het zijn makkelijke vogels die na 6-8 weken al beginnen met leggen. Deze lichtbruine eitjes worden vaak door de hele voliére gelegd, wanneer de hen broeds wordt zal ze alle eieren verzamelen in een nestje. De broedduur is 15-18 dagen, daarna komen de piepkleine kuikens uit. Let wel op, dat deze kuikens door het gaas komen van 10 mm x 10 mm. Net als bij alle hoenderachtige zijn de Chinese dwergkwartels ook nestvlieders. Ze verlaten direct het nest na het uitkomen. Na uitkomst kunnen de kuikens tot 48 uur zonder eten en drinken, daarna eten ze volledig zelfstandig. Ze groeien zeer rap, na 3 weken hebben de kuikens (onder normale omstandigheden) geen warmte meer nodig.

Broedproces
Het broeden van de Chinese dwergkwartels is het zelfde als andere hoenderachtige. De eieren worden minimaal 2 keer per dag gedraaid in halfautomatische broedmachines. Het broedduur is 15-18 dagen, op de 15e dag gaan de eieren in lockdown (op de uitkomstlade) dus de eieren worden niet meer gekeerd. Na uitkomst kunnen de kuikens tot 48 uur zonder eten en drinken, daarna worden de droge kuikens overgeplaatst onder een warmtelamp of warmteplaat. Let wel op dat ze niet verdrinken in het drinkbakje, door kleine steentjes/knikkers te gebruiken kan dat worden voorkomen.

Kannibalisme
De Chinese dwergkwartels kunnen kannibalistische trekjes krijgen, het begint altijd met veren pikken, vervolgens loopt het uit tot het consumeren van de soortgenoten. Om dit te voorkomen adviseren wij ruimere huisvesting met rode lampen zodat ze kalm blijven. Wanneer het kannibalisme is begonnen, is het verwijderen van de veren pikkers zeer belangrijk. Dit verspreidt zich als plaag onder de soortgenoten.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
De waardering van www.broedservice.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 616 reviews.
Winkelwagen

Beste klant,

Net als onze kippen, kwartels en eenden hebben ook wij een rustperiode. In verband met onze vakantie is ons magazijn gesloten van 16 juli tot en met 14 augustus. Alle nieuwe bestellingen worden vanaf 14 augustus verwerkt en verzonden.

Onze klantenservice blijft gedurende deze periode bereikbaar voor uw vragen en informatie.

Uw tevredenheid en gemak staan bij ons voorop, en we streven ernaar om aan al uw verwachtingen te voldoen.

Met vriendelijke groeten,
Broedservice Team