Lees verder
Super snelle levering
Lees verder
Levertijd wordt berekend
...
Lees verder
Gratis verzending vanaf €50.-
Lees verder
WebwinkelKeur
Lees verder
Met gratis BROEDEIEREN

Hobby informatie

7 Essentiële Tips voor Beginners

7-tips-starten-kwekerij

Zet de eerste stap naar een nieuw avontuur en verander de manier waarop u en uw gezin de natuur ervaren. In een tijdperk waarin we vaak achter schermen zitten, bieden kippen een kans om weer in contact te komen met de buitenwereld. Laat ons u begeleiden op deze onvergetelijke reis.

Het starten van uw kippenavontuur

U hoeft geen expert te zijn om te beginnen met het houden van kippen. In feite is het veel eenvoudiger dan u zich misschien voorstelt. Laten we de reis starten!

Waarom kippen houden?

Kippen brengen leven in uw tuin. Ze geven u het gevoel dat u niet alleen bent. Of u nu gestrest thuiskomt van een lange dag of gewoon behoefte heeft aan ontspanning, een bezoek aan uw kippen in de achtertuin is rustgevend. Roep ze, en ze komen nieuwsgierig naar u toe gerend of zitten knus op uw schoot. Elke kip heeft haar eigen persoonlijkheid, van de nieuwsgierige avonturier tot degenen die liever genieten van een goede maaltijd.

Kies uw eerste kippen

Als u nieuw bent in het houden van kippen, begin dan met dwergkippen, zoals de Cochin kriel of Ayam Serama. Ze zijn niet alleen schattig, maar ook zeer geschikt voor beginners. Als u meer ruimte heeft, kunt u overwegen om andere rassen en grotere kippen te verkennen.

De juiste voeding

Kippen zijn alleseters, wat betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. Hun basisdieet bestaat uit kippenvoer en gemengd graan. Voor een optimale gezondheid hebben ze ook behoefte aan mineralen, vitaminen en voedingsstoffen. U kunt ze verwennen met restjes zoals brood, fruit, groenten, aardappelen, rijst, kruiden, maïs, ongebrande noten, zaden, karnemelk en zelfs insecten. Maar wees voorzichtig met voeding zoals chocolade en zoute producten, want dat kan schadelijk zijn voor kippen. Zorg altijd voor schoon drinkwater met een scheutje appelazijn om virussen te voorkomen.

Kippenhok of volière?

Voordat u kippen aanschaft, bekijk uw tuin zorgvuldig. Wilt u dat ze vrij rondlopen of een eigen vaste plek hebben? Overweeg ook of er roofdieren in de buurt zijn, zoals huiskatten. Om uw kippen veilig te houden, raden wij een volière aan met een nachthok. Dit biedt bescherming tegen roofdieren en geeft uw kippen ruimte om vrij te scharrelen onder uw toezicht in de achtertuin. Het is een veilige en praktische keuze voor het welzijn van uw kippen.

Hoeveel ruimte heeft een kip nodig?

Gewichtsklasse Nachthok per kip Ren per kip
Krielen tot 1,5 kilo 0.55 m² 1 m²
Kleine rassen tot 2 kilo 0.70 m² 1.2 m²
Midden rassen tot 3 kilo 0.85 m² 1.35 m²
Grote rassen van meer dan 3 kilo 1 m² 1.5 m²

Kippen houden kan een uiterst bevredigende ervaring zijn, maar het vereist wel zorgvuldige aandacht en dagelijkse toewijding. Om uw kippen gezond en gelukkig te houden, is het belangrijk om enkele eenvoudige maar essentiële taken uit te voeren.

Openen en sluiten van het kippenhok

Als uw kippen ‘s nachts in een nachthok verblijven, is het belangrijk om het hok ‘s ochtends te openen en ‘s avonds te sluiten. Dit helpt uw kippen veilig te houden tegen roofdieren. Tijdens het openen van het hok in de ochtend, kunt u meteen wat taken uitvoeren. Hark de bodembedekking, ververs het drinkwater, vul de voerbakken, controleer de gezondheid van de kippen en geef ze graan of tafelrestjes. Herhaal deze routine aan het einde van de dag en controleer opnieuw of alles in orde is en of er voldoende graan beschikbaar is. Dagelijks contact met uw kippen helpt een sterke band tussen u en de vogels op te bouwen, en stelt u in staat om eventuele gezondheidsproblemen snel op te merken.

Kippenaantal en eieren

Het aantal kippen dat u mag houden, hangt af van de beschikbare ruimte, het formaat van het kippenhok en het kippenras. Over het algemeen wordt beginners aangeraden om te starten met een trio van drie kippen. Dit is een ideale samenstelling voor een gemiddeld gezin en zorgt voor een veilige en gezellige omgeving voor de kippen.

Hoeveel eieren uw kippen zullen leggen, varieert per ras. Gemiddeld legt een legkip ongeveer zes verse eieren per week. Met drie kippen heeft u dus voldoende eieren voor uw gezin. Let er wel op dat u de eieren dagelijks raapt. Kippen hebben de voorkeur voor rustige en afgezonderde plekken om eieren te leggen. Als de winter aanbreekt, kunnen de kippen echter een tijdelijke stop in de eileg ervaren.

Nadelen van kippen houden

Hoewel het houden van kippen tal van voordelen heeft, brengt het ook enkele verantwoordelijkheden en nadelen met zich mee. Het dagelijkse schoonmaakwerk van het kippenhok is wellicht aangenaam in het zonnetje, maar het blijft een noodzakelijke taak, ongeacht het weer. Als u op vakantie gaat, moet u iemand vragen om dagelijks voor de kippen te zorgen.

Kippen en een kippenhok nemen ruimte in beslag in uw tuin, dus zorg voor voldoende beschikbare ruimte. Onthoud dat minder kippen meer ruimte per dier betekent. Een teveel aan kippen op een klein oppervlak kan leiden tot geuroverlast.

Kippen zijn sociale dieren, maar hun vliegvermogen kan een uitdaging vormen. Zorg voor een goede omheining om te voorkomen dat uw kippen ontsnappen en mogelijk de tuin van de buren ontdekken.

Regelmatige controle op parasieten en zorg is ook noodzakelijk. Bovendien kunnen kippen voer aantrekkelijk maken voor muizen, wat extra aandacht vereist.

Het houden van een haan heeft zowel voordelen als nadelen. Een haan kan bescherming bieden aan de kippen en kuikens, maar hij kan ook geluidsoverlast veroorzaken. Denk goed na over het aanschaffen van een haan, vooral als u in een woonwijk woont, waar vroeg kraaien niet altijd gewaardeerd wordt door de buren.

Kippen houden is een verantwoordelijke maar lonende taak. Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen en goed voor uw kippen te zorgen, kunt u genieten van de vele voordelen van het hebben van deze charmante vogels in uw leven.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
De waardering van www.broedservice.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 497 reviews.
Winkelwagen