Lees verder
Super snelle levering
Lees verder
Levertijd wordt berekend
...
Lees verder
Gratis verzending vanaf €50.-
Lees verder
WebwinkelKeur
Lees verder
Met gratis BROEDEIEREN

Hobby informatie

Het broeden en verzorgen van Cochin krielen

Broedservice

Cochin krielen zijn fascinerende kippen die zowel beginnende als ervaren pluimveehouders aanspreken. Ze zijn bekend om hun unieke uiterlijk, zachte karakter en rijke geschiedenis. In deze uitgebreide blog nemen we je graag mee op een reis door de wereld van Cochin krielen. We bespreken hun huisvesting, voeding, fokken, verzorging en karakteristieke eigenschappen, zodat je deze prachtige kippen beter kunt leren kennen.

Het uiterlijk en de variëteit van Cochin krielen

Cochin krielen, met hun betoverende uiterlijk en opvallende variëteit, behoren tot de meest geliefde kippenrassen in de wereld van pluimvee. Hun unieke kenmerken en charmante uitstraling maken ze een populaire keuze voor zowel beginnende als ervaren pluimveehouders. Hieronder duiken we dieper in op het uiterlijk en de variëteit van Cochin krielen, zodat je deze prachtige kippen nog beter kunt leren kennen.

Het betoverende uiterlijk van Cochin krielen staan bekend om hun betoverende uiterlijk. Ze zijn klein van formaat maar hebben een weelderig en dik verenkleed dat tot aan de grond reikt. Het lijkt alsof ze gehuld zijn in een pluizige jurk. Deze veren geven Cochin krielen een bolle, bijna pompeuze uitstraling. Bovendien hebben ze een opvallend ronde lichaamsvorm, waardoor ze lijken op een pluizige bol wol op pootjes.

Variëteit in kleuren wat Cochin krielen extra bijzonder maakt, is de variëteit in kleuren. Deze kippen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurslagen, waardoor je kunt kiezen uit een breed spectrum van prachtige tinten. Enkele van de meest voorkomende kleuren bij Cochin krielen zijn onder andere wit, zwart, blauw, buff, parelgrijs, en citroen. Elke kleurslag heeft zijn eigen unieke charme en uitstraling, waardoor je de perfecte Cochin kriel kunt kiezen die bij jouw voorkeuren past.

Cochin krielen staan niet alleen bekend om hun opvallende uiterlijk, maar ook om hun veelzijdigheid. Ze zijn niet alleen aantrekkelijke siervogels, maar ze hebben ook een zacht karakter en kunnen als huisdier gehouden worden. Deze kippen zijn uiterst sociaal en vriendelijk, waardoor ze een geweldige aanvulling zijn op elke kippenfamilie.

Bovendien hebben Cochin krielen een rustig karakter, wat hen ideaal maakt voor gezinnen met kinderen. Ze laten zich gemakkelijk hanteren en kunnen zelfs tam worden gemaakt. Hun sociale aard zorgt ervoor dat ze goed kunnen opschieten met andere kippen en dieren in de kippenren.

Met hun betoverende verschijning en diverse kleurslagen zijn deze kippen een lust voor het oog in elke kippenren. Bovendien bieden ze niet alleen visuele pracht, maar ook vriendelijkheid en veelzijdigheid als pluimvee. Of je nu op zoek bent naar een kleurrijk sierras of een zachtaardige metgezel voor je pluimveefamilie, Cochin krielen hebben het allemaal. Ontdek de vele facetten van deze prachtige kippen en voeg wat betovering toe aan je kippenren.

Huisvesting en Ruimte voor Cochin Krielen

Een goede huisvesting en voldoende ruimte zijn essentieel voor het welzijn van je Cochin krielen. Deze charmante en pluizige kippen verdienen een comfortabel thuis waar ze zich gelukkig voelen en kunnen gedijen.

Het belang van voldoende ruimte voor Cochin krielen zijn, ondanks hun kleine formaat, kippen die graag wat bewegingsruimte hebben. Ze houden ervan om rond te scharrelen, te stofbaden en te socializen met hun soortgenoten. Een gebrek aan ruimte kan leiden tot stress en ongelukkige kippen. Daarom is het cruciaal om voldoende ruimte te bieden in hun leefomgeving.

Als algemene richtlijn adviseren we om minstens 2-3 vierkante voet per kip te voorzien in de kippenren. Voor de Cochin krielen geldt dat een beetje extra ruimte gewaardeerd wordt vanwege hun weelderige verenkleed. Houd er ook rekening mee dat ze tijdens de nacht veilig moeten kunnen slapen in een nachthok of kippenhok om zich te beschermen tegen roofdieren.

Een goed ingerichte kippenren zorgt ervoor dat je Cochin krielen zich op hun gemak voelen en gezond blijven. Zorg voor enkele zitstokken in de ren, zodat de kippen hoog kunnen zitten en een goed overzicht hebben. Stel ook een zandbad beschikbaar, want Cochin krielen houden ervan om te stofbaden. Dit helpt hen om hun verenkleed schoon te houden en parasieten te verwijderen.

Daarnaast moeten er voldoende schuilplaatsen zijn waar ze zich kunnen terugtrekken bij slecht weer of om te rusten. De schuilplaatsen moeten droog en tochtvrij zijn.

Bescherming tegen roofdieren

Het is belangrijk om de kippenren goed te beschermen tegen roofdieren. Cochin krielen kunnen een gemakkelijke prooi zijn vanwege hun trage aard en zware verenkleed. Zorg voor stevige gaaswerk of hekken om te voorkomen dat roofdieren zoals vossen, marters, en roofvogels toegang krijgen tot de kippenren. Ook een veilig nachthok is essentieel om de kippen ‘s nachts te beschermen.

Als je overdag niet thuis bent, zorg dan voor extra bescherming door bijvoorbeeld gebruik te maken van een automatisch kippenluik dat ‘s nachts sluit en ‘s ochtends weer opengaat.

Het Welzijn van je Cochin Krielen Het welzijn van je Cochin krielen staat voorop bij het creëren van een geschikte huisvesting en ruimte voor deze kippen. Zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om vrij te bewegen, te scharrelen en hun natuurlijke gedrag te vertonen. Een goed ingerichte kippenren met bescherming tegen roofdieren zorgt voor gelukkige en gezonde kippen.

Voeding en Verzorging

Het welzijn en de gezondheid van je Cochin krielen zijn direct afhankelijk van de juiste voeding en zorg.

Een uitgebalanceerd dieet is van belang om je Cochin krielen gezond en gelukkig te houden. Als het om voeding gaat, zijn deze kippen vrij gemakkelijk tevreden. Hun dieet moet een goede balans bieden tussen kippengraan, eiwitrijk voer, groenvoer en vers water. Hier zijn enkele richtlijnen om te volgen:

  1. Legkorrel: Dit is de basis van het dieet van Cochin krielen. Legkorrel voorziet hen van de nodige koolhydraten en vezels. Het kan worden verstrekt in voederbakken in de kippenren.
  2. Eiwitrijk voer: Om te zorgen voor een gezonde groei en verenkleed, moeten Cochin krielen eiwitrijk voedsel krijgen. Kippenvoer met een eiwitgehalte van ongeveer 16-18% is ideaal. Dit kan aangevuld worden met meelwormen of andere eiwitbronnen.
  3. Groenvoer: Cochin krielen houden van groenvoer. Je kunt ze verwennen met sla, spinazie, koolbladeren, en andere groenten. Zorg ervoor dat het groenvoer vers is en vrij is van pesticiden.
  4. Vers water: Een constante toevoer van vers water is van essentieel belang. Zorg ervoor dat de drinkbakken altijd schoon zijn en dat je Cochin krielen gemakkelijk toegang hebben tot water, vooral op warme dagen.
  5. Kippengrit en maagkiezel: Deze zorgen voor een goede vertering bij Cochin krielen. Ze helpen bij het vermalen van voedsel in de krop.

Het zachte en vriendelijke karakter van Cochin krielen

Een van de meest opvallende kenmerken van Cochin krielen is hun zachte en vriendelijke karakter. Ze staan bekend om hun knuffelbaarheid en zullen vaak tam worden als ze regelmatig worden gehanteerd. Deze vriendelijke aard maakt Cochin krielen tot ideale kippen voor gezinnen, scholen en iedereen die op zoek is naar een prettige pluimvee-ervaring.

In je reis om Cochin krielen te houden en te koesteren, biedt Broedservice.nl een scala aan essentiële benodigdheden, van automatische broedmachines tot voerbakken en drinkbakken. Met de juiste kennis en verzorging kunnen Cochin krielen een verrijkende toevoeging zijn aan je pluimveebestand. Deze prachtige kippen trekken niet alleen bewondering vanwege hun uiterlijk, maar zullen ook een speciaal plekje in je hart veroveren vanwege hun zachtaardige karakter.

Broeden

Het broeden van de Cochin kriel is vrij eenvoudig, ze zijn makkelijke kippen om te houden die na 24 weken beginnen met leggen. Deze eieren worden in het legnest of in een kuiltje gelegd, een hennetje wordt vaak broeds en ze kan ook eieren van andere hoenderachtige uitbroeden. De broedduur is 18-21 dagen. Door de dikke verenpak kan het zijn dat de eieren niet worden bevrucht, daarvoor worden de volwassen Cochin krielen rondom de cloaca voorzichtig getrimd. Zet nooit een krulveer haan op een krulveer hen, het nageslacht zal geen goed verenpak krijgen (frizzle). De kuikens zijn net als bij alle hoenderachtige ook nestvlieders. Ze verlaten direct het nest na het uitkomen. Na uitkomst kunnen de kuikens tot 48 uur zonder eten en drinken, daarna eten ze volledig zelfstandig. Ze groeien zeer rap, na 8 weken hebben de kuikens (onder normale omstandigheden) geen warmte meer nodig.

Broedproces

Het broeden van Cochin krielen is het zelfde als andere kippen. De eieren worden minimaal 2 keer per dag gedraaid in halfautomatische broedmachines. Het broedduur is 18-21 dagen, op de 18e dag gaan de eieren in lockdown (op de uitkomstlade) dus de eieren worden niet meer gekeerd. Na uitkomst kunnen de kuikens tot 48 uur zonder eten en drinken, daarna worden de droge kuikens overgeplaatst onder een warmtelamp of warmteplaat. Let wel op dat ze niet verdrinken in het drinkbakje, door kleine steentjes/knikkers te gebruiken kan dat worden voorkomen.

Typische kenmerken

1. Het Oogverblindende Uiterlijk

Cochin krielen zijn ware meesterwerken van de natuur. Met hun weelderige en zachte verenpakken dat tot op de grond reikt, lijken ze op pluizige balletdansers. Hun uitgesproken, bolvormige veren creëren een unieke en bijna magische uitstraling. Wat betreft kleurschakeringen zijn er diverse variëteiten, waaronder zwart, wit, blauw, buff, en meer. Ongeacht de kleur, zijn Cochin krielen altijd een opvallende verschijning.

2. Een Pelsbal met Poten

De prachtige verschijning van Cochin krielen wordt vaak omschreven als een pelsbal met poten. Deze kippen lijken op een combinatie van een fluffige tutu en een donzig paar buitengewoon lange sokken. Hun veren zijn zo dicht op elkaar gepakt dat je de poten bijna niet kunt zien. Hierdoor zien ze er niet alleen schattig uit, maar zijn ze ook goed beschermd tegen de kou.

3. Diverse Kleurslagen

Een van de aantrekkelijke eigenschappen van Cochin krielen is de diversiteit aan kleurslagen. Of je nu kiest voor klassiek zwart, elegant wit of het rustieke buff, je kunt je Cochin krielen aanpassen aan je persoonlijke voorkeur. De variëteit aan kleuren maakt het fokken en kweken van deze kippen des te boeiender.

4. Lange en Gele Poten

Onder hun pluizige verschijning onthullen Cochin krielen lange, gele poten die sterk contrasteren met hun verenkleed. Deze poten dragen bij aan hun unieke uitstraling en maken ze gemakkelijk te onderscheiden van andere kippenrassen.

5. Vriendelijk en Tam Karakter

Naast hun opvallende uiterlijk staan Cochin krielen bekend om hun vriendelijke, rustige en tamme karakter. Ze zijn perfecte metgezellen voor pluimveehouders die op zoek zijn naar gezelschapskippen. Deze kippen kunnen snel een band met mensen opbouwen en genieten van aandacht en knuffels.

6. Zachte Roep

Cochin krielen hebben een zachte en rustige manier van kakelen in vergelijking met sommige luidruchtige kippenrassen. Het geluid van hun kakel is aangenaam en storend niet, wat hen geschikt maakt voor woonomgevingen.

7. Ideale Moeders

Een andere opvallende eigenschap van Cochin krielen is hun neiging om geweldige moeders te zijn. Ze hebben vaak sterke broedinstincten en zijn uitstekende beschermers van hun kuikens. Dit maakt ze tot de ideale keuze als je overweegt om je kudde uit te breiden.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
De waardering van www.broedservice.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 488 reviews.
Winkelwagen